Criza de imagine pusa cu botul pe labe

Desi poata titlul suna un pic pompos, se refera la un subiect ce a tinut saptamana aceasta primele pagini ale ziarelor si a fost in prime time la tv. Este vorba despre jefuirea agentiei Bancii Transilvania din Floresti, Cluj-Napoca. Nu vreau sa le fac publicitate, desi sunt fan Banca Transilvania. O sa incerc sa fiu cat mai obiectiv posibil. Sunt sigur ca toata lumea se intreaba cum a fost posibil ca banca sa fie jefuita atat de usor, fara sa se porneasca alarmele, fara ca un paznic sau o firma de securitate sa se autosesizeze, fara ca zidul cladirii si mai ales seiful sa reziste. In calitate de client mi-ar placea sa stiu si care vor fi masurile luate pe viitor pentru ca eu sa dorm linistit stiind ca banii mei sunt in siguranta – se vor consolida peretii bancii, se va apela la o firma de securitate non-stop, masuri de regulament interior privind depozitarea banilor in agentiile mici ale bancii, alte masuri.

Incidentul a fost unul fara precedent si am mai auzit zvonuri conform carora peretii exteriori a cel putin inca doua banci in Romania sunt destul de sensibili pentru a fi penetrati. Avem o situatie de criza de imagine. Laura Petrehus, PR si Marketing Officer BT a abordat aceasta criza intr-o maniera ce merita laude si vreau sa o felicit pentru experienta si priofesionalismul de care da dovata. In rezolvarea unei situatii de genul acesta sunt cativa pasi de urmat pe care ii gasim aici insa din punctul meu de vedere, comunicarea si transparenta fata de presa si public in general este esentiala. Banii, conform articolului, sunt pe ultimul loc.

Departamentul de PR al bancii a dat dovata de promptitudine, chiar in dimineata jafului fiind dat un comunicat de presa. La cateva zile dupa intamplarea nefericita, urmeaza un al doilea comunicat de presa. Comunicatul este un exemplu clar de intelegere profesionala intre un jurnalist si un specialist in PR si asa ar trebui sa stea lucrurile peste tot daca cei implicati isi respecta responsabilitatile. Desigur nu numai relatia este importanta ci si calitatea informatiei si modul de distribuire a acesteai. Faptul ca anul 2007 a reprezentat cel mai bun an pentru BT, raportand un profit record este desigur o informatie mult mai importanta pentru domeniul economc, business, financiar decat pagumele jafului care pot fi acoperite la urma urmei. Este vorba despre brandul Bancii Transilvania.

Stim sigur care au fost acele pagume si in mod logic banca trebuie sa le acopere. Rolul comunicatul de presa este pe de alta parte de a asigura clientii bancii, partenerii, colaboratorii si audienta generala de faptul ca nu exista probleme financiare si ca increderea lor in BT nu ar trebui sa fie afectata de un incident relativ minor.

Leave a Reply