Evolutia spectaculoasa a pietei de HR din Romania

In Fagaras se doreste infiintarea primei scoli de ciobani din Romania, stire care pe de o parte m-a amuzat, pe de alta m-a intristat. Sa te apuci sa faci o scoala pentru o meserie veche de cand lumea si mai ales sa oferi atestate pentru asta, mi se pare o idee foarte tare. Nu cred ca initiatorii acestui business sunt departe de profit, avand in vedere ca, deocamdata, cursurile urmeaza sa fie cu taxa. Oricum, nu venitul suplimentar pare sa fie obiectivul lor. Practic, ce te invata acolo? Cum sa iti dresezi cainele sa iti aduca oile in stana, cum sa te pregatesti de atacul unui urs, ce trebuie sa stii pentru a fi in conformitate cu normele europene atunci cand vrei sa vinzi lactate proaspete si delicioase.

Meseria de cioban se transmite din tata in fiu, exista reguli nescrise pentru acest job, relaxant de altfel. Le propun celor care vor organiza cursurile sa aduca un psiholog pentru a evalua nivelul de stress al ciobanilor si raportul servici – timp liber. De asemenea, le mai sugerez sa sustina si initiativele creative ale oierilor, multi dintre ei cu adevarat potential: publicarea de volume de poezii autohtone sau chiar cateva publicatii cum ar fi “ Ghidul ciobanului modern” , “ Transhumanta fondurilor europene in Romania” , “ Nume comune de mioare, carlani si berbeci” sau “ Cum sa faci sa treaca timpul cand pazesti oile?” La cate reportaje am vazut cu ciobanii ce aveau bani frumosi si nu se sfiau sa ii investeasca in ATV-uri pentru a le usura munca, am cateva idei nastrusnice pentru business-uri infloritoare – tehnologie de ultima generatie cu cipuri implementate sub pielea oilor si coordonarea miscarii acestora din telecomanda, aparate cu ultrasunete pentru indepartarea ursilor, tentinde in moda vestimentatiei din lana si lista poate continua.

Totusi, un lucru deloc de neglijat este faptul ca incepe sa se puna accent pe om ca individ – organizatorii acestor cursuri, realizeaza ca bietii ciobani sunt in mare parte analfabeti. Oierii compenseaza insa cu un spirit antreprenorial de invidiat. Exemple de scoli sau traininguri doar pentru obtinerea hartiei se pot da la fel de multe ca oile ciobanilor care vor participa la aceste cursuri. Credeti ca cei mai iscusiti dintre ciobani o sa devina adevarati profesionisti in domeniu dupa acest curs? Cat de mult conteaza diploma, calificarea, trainingul, atestatul in detrimentul experientei propriu-zise?

Leave a Reply