Cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre infectia urinara

Infectia urinara este o afectiune la care femeile sunt cu 50% mai predispuse decat barbatii, ajungand ca una din trei femei sa aiba infectie urinara inainte de a implini varsta de 24 de ani, iar recidivele sunt extrem de frecvente: 20% in cursul vietii si 3% anual, din aceasta cauza fiind important sa va tratati corect.

Pentru a va da seama ca suferiti de infectie urinara, trebuie sa fiti atenta daca urinati foarte des si repede si simtiti o arsura atunci cand mergeti la baie. Aceasta nu este o afectiune grava, insa trebuie tratata pentru ca va creeaza un disconfort semnificativ si poate fi chiar dureroasa, in special atunci cand trebuie sa urinati.

Tratarea infectiei urinare se face cu antibiotice, dar este important sa se respecte regulile igieno-dietetice, adica: sa beti cel putin 1,5 pana la 2 litri de lichide pe zi, dar in special apa (unii recomanda sucul de afine), sa urinati intotdeauna dupa rapoartele sexuale, cand mergeti la baie sa va stergeti din fata catre spate, sa va tratati daca aveti probleme cu constipatia, sa nu va retineti atunci cand simtiti nevoia sa urinati, sa va faceti o toaleta stricta cu apa si sapun (fara dusuri vaginale) si sa evitati umiditatea si caldura (adica imbracamintea stramta, hainele sintetice, etc).

In cazul in care considerati ca aveti simptomele mentionate mai sus, inainte de a incepe administrarea antibioticului, cel mai bine este sa mergeti la medic, pentru a va face o analiza de urina, numita urocultura, care dureaza 3 zile si care va confirma sau va infirma daca este vorba despre o infectie urinara, iar in cazul in care testul iese pozitiv se va face o alta analiza numita antibiograma, care va determina clasa de antibiotice la care este sensibila bacteria.

Pentru ca analiza de urina sa fie realizata corect trebuie sa respectati cateva instructiuni inainte de a preleva proba. Prima data trebuie sa mergeti la o farmacie si sa cumparati un urocultor (recipient pentru urina steril), sa va faceti igiena personala (doar cu apa calda si sapun, fara gel de dus sau alte produse), iar dupa aceea este de preferat sa luati mostra din prima urina de dimineata. Primul jet de urina se va elimina in toaleta, iar abia dupa aceea veti putea sa preluati proba. Aceasta poate fi pastrata la frigider si cateva ore.

Cea mai intalnita bacterie care produce infectia urinara este E-coli, si ea poate sa apara de la nastere (in special atunci cand mama a avut infectie urina pe timpul sarcinii) pana la batranete. Avantajul este ca se poate trata destul de usor, insa se intampla sa reapara la scurt timp. Dar cu un tratament bun si o igiena adecvata poate fi invinsa definitiv.

Leave a Reply