Este clar ca incarcerarea parintilor afecteaza familiile in moduri diferite si ca experientele de dinainte, din timpul si de dupa perioada petrecuta departe de familie au rezultate si influenteaza dezvoltarea copiilor. Totusi, dincolo de toate aspectele negative pe care situatia le implica, incarcerarea unui parinte nu este in mod clar o bariera de netrecut pentru un tanar, in realizarea integrala a potentialului sau.
Literatura de cercetare mai larga sprijina programele de mentorat ca o forma promitatoare de sprijin pentru tinerii cu parinti incarcerati. Rezultatele indica faptul ca participarea la un program de mentorat poate aduce tanarului beneficii in mai multe domenii diferite, inclusiv bunastarea emotionala, relatiile sociale, evitarea problemelor de comportament si realizarile academice.
Cercetarea sugereaza, de asemenea, urmatoarele calitati specifice pentru care relatiile de mentorat sunt importante in promovarea rezultatelor pozitive:
• orientare activa, prin eforturile mentorului de a construi competente si a facilita dezvoltarea caracterului si a valorilor
• apropierea sau conexiunea emotionala
• orientarea in viitoarele colaborari
• coerenta in actiuni prin cresterea increderii de sine
• longevitatea in relatii
• angajamentul fata de parintele inchis
Recunoasterea beneficiilor potentiale de sprijin suplimentar pentru adulti si indrumare pentru copiii in contextul incarcerarii unui parinte a inspirat o serie de initiative pentru a face in institutii specializate mentorat de inalta calitate, disponibil pentru toti tinerii care se confrunta cu aceasta circumstanta in viata.