Cu totii stim cat de dificil este atunci cand te trezesti intr-o dimineata friguroasa sa pleci la munca, te urci cu greu in masina si cu speranta ca masina nu iti va face probleme pentru ca deja ai intarziat destul de mult, incerci sa o pornesti. Surpriza, bateria este descarcata! In clipa urmatoare iti vine sa iti smulgi parul din cap, cauti o rezolvare, redresor nu ai pentru ca in loc sa iti cumperi unul ca tot a fost oferta la redresoare auto, ai preferat sa iti pui xenoane. Singura sansa este sa apelezi la un prieten sau un vecin care poate sa iti dea curent sau sa folosesti generatorul de curent. Intr-un final reusesti sa pornesti masina cu ajutorul lui nea’ Vasile de la 4 care ti-a dat curent de la dacia lui din 93′ si te indrepti spre locul de munca foarte grabit si rugandu-te ca seful nu va baga de seama ca ai intarziat. Pentru a evita situatiile de genul incercati sa va documentati despre modul in care se poate intretine acumulatorul unei masini.
Atunci cand o masina nu porneste , de cele multe ori este din cauza unei probleme electrice . Circuitul electric este compus din mai multe elemente , cum ar fi bateria , care este prima componenta care trebuie sa fie controlata , mai ales în timpul iernii , datorita sensibilitatii la frig .
O durata medie de cinci ani si niste costuri destul de simtitoare pentru înlocuire, acestea sunt caracteristicile împartasite de majoritatea bateriilor auto. Cu toate ca soferii asteapta o eficienta maxima si zero probleme, bateriile pot face o surpriza neplacuta exact atunci cand nu te astepti.Insa acordand putina atentie la întretinere , la temperaturile la care expuneti masina si la instalatia electrica de pornire , puteti prelungi durata de viata a bateriei si intarzierea cheltuielilor neplanificate.
Primul sfat este sa aveti grija la ce temperaturi expuneti masina . Temperaturi exterioare prea scazute din timpul iernii si prea ridicate din timpul verii afecteaza durata de viata a bateriei auto. Evitati sa expuneti masina la temperaturi de sub 5 grade si de la 30 de grade in sus pentru mai mult de cinci ore consecutive.
Al doilea sfat ar fi sa nu lasati masina sa stationeze mai mult de doua saptamani. Bateriile chiar daca nu sunt conectate la niciun consumator se pot descarca în mod automat , mai repede sau mai lent , în functie de compozitia chimica a placilor care alcatuiesc bateria si vechimea . Sfatul nostru ar fi sa faceti un drum de cel putin 30 km, cel pu?in o data pe luna , eventual un drum pana la tara. Cele scurte nu sunt suficiente pentru a permite alternatorulului sa reîncarce în mod corespunzator bateria , reducând astfel eficienta .
Al treilea sfat este intretinerea periodica. Amintiti-va sa intretineti bateria in permanenta, nu numai în cazul în care randamentul este mai mic , sau mai rau atunci cand masina numai porneste deloc, in caz contrar aceasta întarziere poate sa va usture destul de mult la porfel.
Cum putem sa intretinem bateria?
Verificati periodic daca aceasta face un fel de crusta alba ( oxidare ) pe borne , in acest caz ar trebui curatate bornele cu un amestec de bicarbonat de sodiu si apa pentru eliminarea oxidului , folosind o perie de sarma sau smilgher. Iar dupa curatare puteti sa ungeti bornele cu vasilina.
In plus trebuie sa controlati cantitatea de electrolit lichid . Daca scade , se completeaza cu apa distilata pana cand nivelul lichidului ajunge la aproximativ un centimetru deasupra marginii superioare a placilor. Acest lucru se poate face de unul singur , sau apeland la un specialist.
Al patrulea sfat este ca atunci cand autovehiculul stationeaza cu motorul la ralanti , este de preferat sa nu se lase accesorii electrice pornite inutil , deoarece alternatorul nu o sa poata sa alimenteze in acelasi timp cat curent se consuma. Acelasi lucru este valabil si în momentul în care masina este parcata cu motorul oprit, evitati sa ascultati radio sau sa porniti luminile din cabina pentru mult timp.