Caracteristicile farurilor xenon

Vreti sa va tunati masina si ati constatat ca nu se poate face acest lucru fara niste faruri xenon? Este adevarat ca lumina albastruie de la acest tip de faruri ii confera autoturimului dumneavostra un aspect aparte, poate chiar putin de baiat de cartier.
Dupa becurile clasice, au aparut becurile cu halogen, iar acestea au fost depasite la randul lor de becurile xenon. Particularitatea acestui ultim tip de becuri este ca sunt lampi speciale de mare si foarte mare intensitate, la care in momentul luminarii are loc o descarcare intr-un gaz xenon, de aici provenind si denumirea lor. O alta caracteristica a acestor tipuri de faruri este ca in alcatuirea becului nu intra un singur rand de sticla ci doua. Primul rand de sticla contine gazul de tip xenon si doi electroliti, intre care, in momentul alimentarii la curent se formeaza un arc electric si care impreuna cu niste saruri minerale continute tot in acest balon si care se transforma in plasma vor da acea dorita lumina albastruie. In urma acestor reactii, pe langa lumina puternica, va avea loc si producerea unei cantitati semnificative, ca sa nu spunem chiar mari de radiatii ultraviolete, radiatii care, dupa cum banuiti sunt periculoase pentru om si nu numai. Acestea afecteaza inclusiv partile si piesele din plastic care se gasesc in blocul optic de la autoturism. Pentru a contracara efectele negative enumerate, proiectantii au adaugat un al doilea balon de sticla, care sa il inconjoare pe primul si in care au fost introduse niste filtre pentru razele ultraviolete, special create pentru aceasta destinatie. Este bine de stiut ca in momentul in care acest filtru este afectat, in mod obligatoriu ar trebui sa nu mai functioneze nici becul, dar acest lucru se intampla doar in cazul becurilor xenon originale si de calitate.
Daca intalniti un kit cu becuri xenon care lumineaza puternic, iar lumina este alba imaculata, nu va faceti griji, nu sunt niste falsuri. Proprietatile acestui tip de becuri pentru faruri pot crea si o astfel de lumina pe langa cea albastruie, care si ea poate fi de mai multe nuante. De asemenea nu va faceti griji nici daca becurile prezinta anumite intermitente in momentul in care porniti masina, pentru ca acest lucru este normal. Daca doriti sa nu se intample asta, ar trebui sa scoateti mai multi bani din buzunar si sa cumparati faruri care nu au aceasta intermitenta initiala, dar sunt mai scumpe. Important este sa le analizati bine si sa observati daca ele lumineaza puternic din momentul pornirii, chiar daca apar intermitentele despre care am mentionat, dar lumina trebuie sa fie la intensitate maxima, pentru ca altfel aveti de-a face cu niste faruri contrafacute.

Leave a Reply