Arborele de cafea a fost descoperit pentru prima data in Regatul Kaffa din Etiopia, iar ulterior s-a raspandit in lumea araba. In limba engleza a aparut cuvantul “coffe” prin cuvantul german “koffie” inca din 1598. In prezent, cafeaua este produsa in peste 50 de tari. Dupa ce plantele de cafea au fost introduse in lumea araba, incep sa fie cultivate in scopuri comerciale. In trecut, cafeaua era considerata un aliment si nu o bautura. Triburile est-africane macinau boabele de cafea in starea lor naturala, iar in amestec cu grasimea de la animale se obtinea o pasta pe care o consumau inainte de a trece la lupta, deoarece se considera ca aceasta le da energie si putere. Cafeaua este o bautura de culoare neagra ce contine cofeina, fiind consumata la scara larga. Calitatea cafelei este data de locul unde a fost cultivata, dar si de depozitarea boabelor de cafea.
Istorie cu aroma
Istoria cafelei este precum gustul ei: aromata, fina si cremoasa. Tamaduitorul Avicenna folosea cafeaua la inceputul anului 1000 in scopuri medicinale. Boabele de cafea erau fierte si transformate mai apoi intr-o bautura numita qahw. Prin fermentarea in apa a boabelor uscate, locuitorii Etiopiei obtineau un fel de vin din boabele de cafea. De la preparaea cafelei la ibric s-a trecut la prepararea acesteia in expresoare de cafea. Timpul pentru prepararea unei cafele este mult mai scurt, iar gustul este desavarsit. Primul magazin unde se vindea cafea a fost deschis in Constantinopol in anul 1475. In Damasc, prima cafenea a fost deschisa in 1530, chiar daca bautura era interzisa musulmanilor din cauza efectelor stimulatoare pe care le avea bautura. Din Orientul Mijlociu, cafeaua a ajuns in India, Indonezia si America.
Prima cafenea din Bucuresti
Chiar daca orasele sunt pline de cafenelesi baruri, lucrurile nu au stat asa dintotdeuana. Prima cafenea a aparut in Bucuresti in anul 1667. Expresoarele de cafea sunt printre cele mai cautate instrumente de producere a cafelei. Prezinta si unele avantaje: timpul scurt de preparare al cafelei si mentinerea intacta a gustului unei cafele bune. Pentru o cafea expreso obtinuta la expresoare de cafea aveti nevoie de 7-8 grame de cafea proaspat macinata. Asezati cafeaua in filtru, dupa care o neteziti si o tasati. Nu uitati sa puneti apa proaspata in rezervor. La iesirea din rezervor, aceasta trebuie sa aiba o temperatura de 88 de grade. Timpul de preparare este de 25 de secunde, dupa care vor rezulta 25 ml de cafea cu gust puternic aromat. Puneti, dupa gust, lapte, zahar sau miere de albine. Nu in cantitati mari, deoarece cafeaua isi va pierde din gust. Chiar daca se cunosc peste 80 de soiuri de cafea, cea mai apreciata si gustoasa este cafeaua Arabica.