Ce trebuie sa stii atunci cand donezi sange

Ai donat vreodata sange la o unitate de urgente, la biserica, la scoala sau la un centru comunitar? Poate ca ai fost interesat dar nu ai fost destul de sigur de ceea ce se intampla in timpul si dupa donare. Ai fost ingrijorat cu privire la modul in care sangele este eliminat? Sa revizuim procesul.

Cantitatea de sange din corpul nostru depinde de greutatea corporala. Un adult mediu cantareste 6- – 70 de kg ai are un volum de sange in jur de 5 litri. In timpul unei donari de sange, aproximativ 500 ml este eliminat. Aceasta cantitate mica de sange este regenerata de catre organism de-a lungul timpului.

Donarea de sange este o procedura relativ simpla. Initial, personalul centrului de sange iti va cere sa raspunzi la o serie de intrebari pentru a se asigura ca esti suficient de sanatos pentru a dona sange si ca acesta poate fi sigur de utilizat. Este foarte important sa raspunzi la aceste intrebari sincer. Apoi ti se iau temperatura, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. In cele din urma, o picatura mica de sange va fi colectata din deget pentru a se asigura ca nu esti anemic. Uneori oamenilor li se va spune ca au fierul scazut la acest test, iar asta este complet corect. Acest test masoara hemoglobina, iar daca proteina din celula rosie din sange este scazuta, atunci esti anemic si, prin urmare, neeligibil pentru a dona sange. Cel mai frecvent motiv pentru o hemoglobina scazuta este un deficit de fier.

Leave a Reply