Igienizarea saloanelor, primul pas spre un act medical de calitate

Curatenia unitatilor spitalicesti este primul lucru care ii ingrijoreaza pe pacienti atunci cand se interneaza din cauza unei afectiuni sau pentru un control medical mai riguros. Aceasta in conditiile in care, in ultma perioada, am asiatat la tot mai multe stiri despre infectii intraspitalicesti contractate de bolnavi pe patul de spital. Mai ales in unitatile de stat, lipsa unei igiene adecvate a suprafetelor si a instrumentarului este o realitate. Acest lucru nu mai este doar o inventie a presei, fiind consemnat inclusiv in rapoartele autoritatilor de acreditare si control, unde curatenia reprezinta un criteriu de baza in acordarea autorizatiilor de functionare. Iar daca in cazul unitatilor private acest lucru nu constituie o problema, in segmentul de stat, curatenia si asigurarea circuitelor pentru igienizare, dezinfectie si sterilizare inca mai pune mari dificultati managerilor.

In lipsa unor masuri ferme, se pot dezvolta germeni si microbi, ce pot da nastere, la randul lor, unor afectiuni grave in randul pacientilor internati. Printre cele mai raspandite infectii in ultma perioada, se numara cea cu stafilococul auriu, devenit spaima spitalelor din Romania. Daca nu este descoperit si tratat la timp, acesta poate da nastere la afectiuni grave, la nivelul aparatului respirator si al cavitatii bucale, precum si lanivelul tegumentelor. Mai mult, acesta este greu de identificat, putand fi confundat usor cu alte afectiuni, care nu ne pun viata in pericol.

Din fericire, curatenia si dezinfectia saloanelor si spatiilor de acces inraspitalicesti nu mai reprezinta astazi un efort atat de mare din partea managerilor acestor unitati. Pe piata au aparut produse performante, care actioneaza eficient asupra bacteriilor, virusilor si ciupercilor de tot felul, de natura sa ne puna in pericol sanatatea. Aceste solutii sunt adaptate tuturor situatiilor si acopera practic orice nevoi, fiind ambalate in recipiente de dimensiuni si concentratii variate. In plus, recipientele sunt echipate si cu instrumente de dozaj, astfel incat putem calcula cu exactitate necesarul pentru suprafetele de lucru, pentru o actiune eficienta si pentru diminuarea risipei.

Solutiile se folosesc in stare bruta sau preparate, avand avantajul ca pot fi aplicate pe orice suprafete lavabile, fara a le afecta luciul si calitatea. In schimb, multi dintre acesti dezinfectanti nu permit amestecarea cu alti detergenti sau produse de tip casnic, acestea putand afecta in mod negativ performantele produsului initial. Cat priveste aplicarea, aceasta este una mai mult decat usoara, fiind necesara doar o simpla carpa sau laveta, care se inmoaie in solutie si se aplica pe suprafetele dorite. Ca si in cazul altor solutii, este necesara acordarea unei atentii sporite la detalii si la locurile greu accesibile, pentru ca operatiunea de igienizare si dezinfectie sa nu fie compromisa de ascunderea unor virusi sau bacterii.

Leave a Reply