Ce simtiti in ultimele zile de viata si cum puteti face fata?

Va simtiti rau
Unii oameni aflati pe moarte si care sufera de o boala incurabila cum este cancerul, pot spune ca le e rau. Acest lucru se poate intampla din cauza efectelor secundare ale medicamentelor pe care trebuie sa le ia ca parte a tratamentului. Este neplacut si dureros sa te simti rau, dar acest lucru poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor.

Oboseala si epuizare
Persoanele care au cancer in stadiu avansat spun de multe ori ca se simte foarte obosite si epuizate. Acesta poate parea cel mai infricosator simptom pe care il au. Poate fi simptomul care le perturba cel mai mult viata. Este posibil sa observati ca nu va mai puteti concentra nici macar asupra celor mai mici lucruri sau ca vi se face somn prea des. Acest lucru poate fi deranjant, suparator. Medicii o numesc pur si simplu epuizare.

Este bine sa comunicati aceste simptome medicului care va trateaza si persoanei care va ingrijeste acasa. Uneori exista anumite lucruri sau medicamente care va pot ajuta sa va recapatati o parte din energie. Puteti lasa problemele mai putin importante in grija altor persoane din familie.

Confuzie
Unele persoane bolnave de cancer pot fi confuze in ultimele saptamani de viata. Exista momente cand sunt confuze si momente cand sunt perfect lucide. Poate fi dureros sa vezi o persoana care nu stie ce se intampla si de ce se afla intr-un anume loc.

Afectiunea poate fi usoara in unele cazuri sau mai serioasa in altele. O persoana foarte confuza nu va fi constienta de ceea ce se intampla in jurul sau. Discursul sau incoerent nu poate fi inteles. Este posibil sa nu intelegeti ce vor sa spuna.

Uneori cei suferinzi aflati in ultima etapa a vietii lor pot intelege gresit sunetele si lucrurile care se intampla in jurul lor. Pot auzi sau vedea lucruri care nu exista (halucinatii). Aceste stari duc la anxietate, suparare, agitare sau agresivitate.

Pe masura ce persoanele suferinde devin din ce in ce mai slabite si mai bolnave, devin din ce in ce mai confuze. Dar uneori exista o cauza fizica ce se poate trata:
– temperatura ridicata cauzata de o infectie
– efecte secundare ale medicamentelor
– durere
– constipatie
– modificari ale echilibrului chimic din organism, cum ar fi nivelul ridicat de calciu
– lipsa oxigarii corespunzatoare a creierului

Confuzia poate disparea daca se trateaza cauza. Dar uneori acest lucru nu este posibil, mai ales in ultimele saptamani de viata. Cei de la centrele de ingrijiri paleative va pot ajuta cu sfaturi pentru ca durerea cauzata de confuzie sa fie mai mica pentru toti cei implicati.

Site-ul de servicii funerare Rainbow va sta la dispozitie pentru pompe funebre sector 1, 2, 3, 4, 5 si 6, servicii funerare la cele mai mici preturi

Leave a Reply