Cum poate hostingul sa va afecteze site-ul?

Peste 200 de factori pot afecta rangul unui site web si chiar daca credeti sau nu, furnizorul de gazduire web este unul dintre acestia. Pentru mai multe detalii click aici. De fapt, in unele cazuri, firma la care va gazduiti, poate avea un impact semnificativ asupra pozitiei site-ului in cadrul SERP-urilor. Iata cele mai frecvente moduri in care gazda voastra web  poate influenta pozitionarea pe Google:

  1. Viteza site-ului

In aprilie 2011, Google a anuntat ca si-a actualizat algoritmul pentru a incepe sa utilizeze viteza de incarcare a unui site ca factor in clasamentul motorului de cautare. Si, dupa cum stim cu totii, gazduirea web are un efect direct asupra vitezei de incarcare a unui site web.

V-as recomanda foarte mult sa utilizati unul dintre multele instrumente gratuite de pe internet pentru a verifica in mod regulat viteza de incarcare a site-ului . Daca este mai lent decat v-ati astepta si nu puteti localiza un motiv legat de site pentru incetinire, ar putea fi momentul sa va ganditi la transferarea site-ului la o noua gazda web.

Atat utilizatorii cat si motoarele de cautare, prefera site-urile rapide si ca webmaster, ar trebui sa faceti tot posibilul pentru a va asigura ca site-ul  este suficient de rapid pentru a oferi o experienta pozitiva pentru utilizatorii finali. Daca aceasta inseamna transferul site-ului la o alta gazda web, asa sa fie.

  1. Locatia serverului

Desi locatia fizica a serverului  nu poate avea un impact negativ / pozitiv asupra majoritatii site-urilor, pentru cei pentru care are un efect, impactul poate fi semnificativ. Daca aveti un site care vizeaza o anumita tara, este imperativ ca site-ul sa se poata clasifica bine in versiunea Google a tarii respective. De exemplu, daca site-ul vizeaza vizitatori din Polonia, site-ul  ar trebui sa fie optimizat pentru Google.pl, nu pentru Google.com.

Cele doua metode majore prin care Google determina daca un site este relevant pentru o anumita tara este prin extensia TLD si locatia serverului. Ca exemplu, am avut o data un site destinat utilizatorilor de internet din Malaezia. Pe masura ce am creat un continut tot mai mare, mi-am dat seama ca era foarte scazut in Google.com.my, pentru interogari pertinente, in ciuda faptului ca era mult mai relevant pentru acele interogari decat pentru paginile care se clasau deasupra lor.

Am luat in considerare cumpararea unui nume de domeniu din Malaezia, dar domeniile specifice fiecarei tari pot fi relativ scumpe si, in unele cazuri, cumparatorul trebuie sa fie cetatean al tarii al carui domeniu vrea sa-l inregistreze. In schimb, am decis sa transfer site-ul meu intr-o gazda web din Malaysia, al carei server a fost situat in Malaezia. Curand dupa aceea, clasamentele site-ului meu s-au imbunatatit dramatic (aproximativ 20-30 de pozitii in sus).

  1. Uptime

Daca site-ul  are un timp de functionare relativ scazut, utilizatorii nu vor putea sa acceseze site-ul  – si acelasi lucru este valabil si pentru crawlerele motoarelor de cautare. Daca crawlerele nu pot accesa un site in mod constant de prea multe ori din cauza prea a mult timp de nefunctionare, clasarea  va fi afectata negativ.

Si nu este vorba doar despre accesul prin crawlere – perioadele de downtime consecvente indica motoarelor de cautare ca site-ul nu este fiabil si nu este administrat corect. In prezent, cele mai multe servicii de gazduire web garanteaza 99% uptime, deci acest lucru nu ar trebui sa fie o problema pentru majoritatea.

Cu toate acestea, daca utilizati o gazda web gratuita si intampinati in mod regulat intreruperi, datorita limitelor de banda, spatiului de disc si a altora similare, as recomanda foarte mult trecerea la un serviciu de gazduire mai fiabil. Gazduire de baza este atat de ieftin acum ca, daca aveti o afacere online, nu are sens sa va bateti capul cu hosting gratuit.

Leave a Reply