Cum ne dam seama daca senzorii masinii functioneaza normal

Majoritatea autoturismelor si masinilor mari din ziua de astazi functioneaza pe baza de senzori. Astfel, componentele masinii moderne au senzori pentru aproape orice – de la temperatura motorului, pana la presiunea combustibilului in injectoare.

Astfel, senzorii furnizeaza intrarile modulului de comanda a grupului motopropulsor (PCM) si trebuie sa ia decizii critice de control. Acestea sunt considerate drept terminatiile nervoase ale unui autoturism, care transmit date catre computerul de bord al masinii sau al fiecarei componente in parte. In lipsa unor date de intrare exacte, calculatorul nu poate lua deciziile corecte de comanda.

Iar acest lucru poate fi responsabil, la randul sau, de unele probleme in functionarea masinii, incepand de la performanta si manevrabilitate, pana la emisiile de dioxid de carbon in atmosfera. Acestia nu au insa o durata de viata nelimitata, iar perioada la care trebuie schimbati tine doar de modul in care fiecare conduce masina si de gradul de uzura al acesteia.

Printre cei mai uzuali senzori ai autoturismului se numara cel de oxigen. Acestia nu au intervale de schimbare recomandate. Practic, acestia lucreaza pana se defecteaza. Altfel spus, unii dintre acesti senzori te pot tine o viata sau te pot lasa in pana atunci cand ti-e lumea mai draga.

Din fericire, astfel de defectiuni pot fi usor de identificat in ziua de astazi, cu ajutorul testerelor de tip OBD II de pe http://autodiagnoze.ro. Acestea pot detecta daca un senzor nu citeste toate datele in aria normala de acoperire sau daca semnalul nu este transmis cum trebuie catre receptor. In cazul in care testerul OBD II va stabili un cod, iar beculetul din bord va indica o anumita eroare, inseamna ca ceva nu este in regula.

Lumina aprinsa pentru „Check Engine” este un indiciu foarte confuz, pentru majoritatea soferilor. Aceasta poate insemna orice, insa nu ne spune si ce anume nu functioneaza cum trebuie si trebuie reparat sau inlocuit.

Drept urmare, nici nu vom sti daca avem de-a face cu o defectiune grava sau doar cu o eroare de moment. Singura modalitate de a afla ce anume a cauzat aprinderea beculetului in bord este conectarea masinii la un instrument de scanare si interpretarea codului afisat.

De multe ori, aprinderea becului „Check Engine” poate insemna si o defectiune legata de emisiile de dioxid de carbon, iar un senzor defect poate conduce la acest neajuns. Astfel, lumina respectiva nu se aprinde cand motorul este supraincalzit, are o problema mecanica, daca presiunea uleiului este scazuta sau in cazul in care acesta trebuie schimbat.

Ca atare, multi dintre soferi pur si simplu aleg sa ignore acest avertisment, mai ales in cazurile in care motorul pare sa functioneze normal. Aceasta nu este insa o decizie chiar inteleapta, intrucat unele probleme ce pot parea minore pot cauza defectiuni majore in timp, cu costuri mult mai mari decat schimbarea unui anumit senzor atunci cand acesta ne da un acvertisment.

La fel se intampla si atunci cand un motor da rateuri din cauza unei bujii defecte, a unui bobinaj slab, a unui injector infundat sau a functionarii in parametri anormali a unei supape de admisie. Toate acestea pot conduce la suprasolicitarea motorului ori a altor componente si, in final la dezastru.

Leave a Reply