Cum se alge o masina pentru tuns oile?

Masinile de tuns oi trebuie sa fie capabile sa faca fata unor sarcini foarte grele, dat fiind faptul ca lana ovinelor este unul din cele mai dese tipuri de par din regnul animal.

Tocmai de aceea, in cazul in care detineti un numar destul de mare de oi, cu siguranta trebuie sa stiti cum sa alegeti una din multimea masini de tuns oi. Va puteti indrepta atentia spre masini de tuns oi pe baterii, insa trebuie sa tineti cont si de diferite alte aspecte, pe care le vom enumera in continuare.

Puterea motorului

Atunci cand cautati masini special create pentru a tunde oile, acestea pot incepe de undeva de la mai putin de 50 si pot ajunge undeva la mai mult de 300 de Wati.

Data fiind faptul ca exista o gama destul de larga de puteri la motoarele masinilor de tuns oi de pe piata, produsele se pot separa in doua mari categorii, astfel ca incepem cu cele de tip hobby si terminam cu cele profesionale.

In ceea ce priveste prima categorie de masini de tuns oile, aceasta contine aparate care sunt prevazute cu motor slab, de la 35 la 100 de Wati. Masinile au lame de taiere mici, care sunt optime pentru par rar sau lana usoara (in functie de rasa de oi).

De cealalta parte, masinile profesionale pentru tuns oile sunt dotate cu motoare puternice, de pana la 400 de wati, si pot fi folosite fara probleme re in sir pe cea mai deasa lana, fara a exista riscul de suprasolicitare ori de blocare a lamelor masive pe care le au.

Trepte de taiere

Atunci cand trebuie sa alegeti una, trebuie sa stiti ca masinile de tuns oi au, de obicei mai multe viteze din care utilizatorul poate alege. De regula insa gamele de viteze ale masinilor de tuns oile pot varia de la 500 la peste 3000 de rotatii (oscilatii) pe minut.

Insa, in descrierile de produse, este necesar sa stiti ca este mentionat numarul de trepte din care puteti selecta (de la doua pana la peste sapte, in functie de model). Datorita acestui aspect, veti putea sa taieti cu eficienta si siguranta lana oilor, insa cu asenebea nasubu de tuns puteti taia fara probleme chiar si blana cainilor, in functie de textura si lungimea sa.

Numarul de capete

Concentrandu-va strict la industria ovinelor, este necesar sa obtineti cat mai multa lana de pe urma lor, ceea ce inseamna ca ar fi indicat ca aparatul de tuns sa taie cat de mult poate din ea.

In ciuda acestui aspect insa, majoritatea celor care detin oi si care se ocupa de tunderea acestora, sunt deparere ca ar fi ideala o masina care dispune de capete multiple, astfel incat sa puteti taia cat de mult par doriti.

Greutate

Cu siguranta greutatea reprezinta un alt aspect important, astfel ca exista masini de tuns oile care pornesc de la o greutate de 500 de grame, si care pot ajunge pana la o greutate de peste doua kilograme. Valorile acestea nu par foarte mari, iar noi putem spune ca modelele hobby sunt mult mai usoare decat cele profesionale.

Alimentare

Fireste, cele alimentate cu cablu atata timp cat aveti curent la dispozitie pot fi folosite fara pauza, pe cand cele cu acumulatori se pot folosi oriunde, dar daca se descarca acumulatorii, pana in momentul reincarcarii, masina nu poate fi utilizata.

Asadar, acestea sunt cateva detalii importante pe care trebuie sa le luati in calcul cand doriti sa achizitionati o masina pentru tuns oile.a

Leave a Reply